ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

Blitva - ukusna i zdrava zelena ljepotica




Znanstveni naziv  BETA VULGARIS

Blitva se u  primorskim krajevima sije u vrtove čim zatopli, a poneki je uzgajaju na otvorenom i preko zime. 
To ukusno i dekorativno, zeleno povrće je lako za uzgojiti i održavati - treba mu malo hranjiva, propusna zemlja koja ne zadržava vodu i povremeno zalijevanje. 
Uz minimalne zahtjeve, blitva će stvarati nove listove kroz cijelo ljeto, a ako ne procvjeta, i kroz jesen. A kad procvijeta, ne samo da će ju bit lijepo za vidjeti već će dati i puno sjemena iz kojeg se slijedeće godine mogu ponovo uzgojiti fine biljčice.

Ja svoju blitvu ne sijem direktno u vrt već uzgajam presadnice u plastičnim kutijicama na balkonu. Tu ih držim sve dok biljčice ne ojačaju i razviju nekoliko (3,4) lista, a zatim ih nosim u vrt i presađujem.
Važno je samo da sjeme bude uvijek na toplom i osunčanom mjestu za što je idealan balkonski stol, a kad bi blitva voljela zatvorene prostore, bila bi idealna i prozorska daska.

Moje sjeme je uvijek zaštićeno od vremenskih nepogoda i isušivanja zahvaljujući "plastičnim staklenicima" koje sam izradila reciklirajući razne kutije i kutijice.
Naravno da ga prije sijanja namočim u kupku od kamilice, a za 15ak dana niknu i mlade biljčice.
Takvim načinom uzgoja izbjegavam da pužići pojedu moju finu blitvicu i osiguravam si bogati urod.

Blitvu sam posijala, već su izašle i mlade biljčice pa vjerujem kako ću se njome častiti i ove godine.


Iz jednog sjemena znaju niknuti i dvije ili tri biljčice. To nije razlog za paniku, nego veselje jer ste tada sigurni kako ste posijali kvalitetno sjeme od kojega će izrasti puno mladih blitvica. 

Prije nego li presadim svoje biljčice, pripremit ću tlo - samo ću ga malo prozračiti (površinski prekopati) pazeći da ne oštetim koju gujavicu ili ne narušim površinski život u tlu. Tako pripremljeno tlo ću pognojiti bio - eko granulicama osušenog biljnog gnojiva i malčirati (prekriti suhom travom koju sam dobila koseći travnjak iznad vrta) i tako nahraniti i zaštititi zemlju od isušivanja ali i pomoći mladim blitvama u borbi s korovima kojih gotovo pa niti neće biti.

Sada će uslijediti, meni možda "najteži" period, čekanja. Trebat će pričekati još mjesec dana kako bi mogli se mogla osladiti listovima mlade blitve koja neće biti nikako kemijski tretirana i zato zdrava zdravcata!

P.S.: Važno je znati da se kod blitve beru (trgaju) samo vanjski listovi kako bi biljka i dalje rasla i uzastopno davala nove listove sve dok se ne umori ili ne procvjeta. 

Imaš li neki fini recept ili savjet vezan za blitvu? Ja ću ga rado čuti!

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaka izrečena riječ je dragocjena i zato vam veliko HVALA!